Νόμιμη η δικαστική χρήση από εργοδότη των προσωπικών δεδομένων και στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο υπολογιστών της εταιρείας, οι οποίοι είχαν τεθεί στη διάθεση  εργαζομένων και διευθυντικών στελεχών της, μετά την παραίτησή τους και την ανάληψη καθηκόντων σε ανταγωνιστική επιχείρηση. Απόφαση  1/2017 Ολομέλεια ΑΠ.

Με την υπ’ αριθ. 1155/2015 ομόφωνη απόφαση του Α2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκαν στην Πλήρη Ολομέλεια, λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος, τα παρακάτω ζητήματα:

  1.  της εκτάσεως της συνταγματικής προστασίας της επικοινωνίας, αν δηλαδή η προστασία αυτή περιορίζεται στο χρόνο της καθ εαυτής διεξαγωγής της επικοινωνίας ή εκτείνεται και στο μεταγενέστερο στάδιο αυτής και
  2. αν η συνταγματική προστασία της επικοινωνίας έχει εφαρμογή και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή του εργοδότη του, δημιουργεί και χρησιμοποιεί, πέραν της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που έθεσε στη διάθεση του η επιχείρηση, προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση, λαμβάνοντας μέτρα που αποκλείουν την πρόσβαση σ’ αυτήν οιουδήποτε τρίτου, και δι’ αυτής αποστέλλει και δέχεται ηλεκτρονικά μηνύματα που δεν αφορούν την υπό στενή έννοια ιδιωτική του ζωή, αλλά αφορούν αθέμιτες και επιζήμιες για τα συμφέροντα της επιχείρησης στην οποία εργάζεται πράξεις.

Στη συγκεκριμένη  περίπτωση, η εργοδότρια ζήτησε  από  ειδικούς πραγματογνώμονες, διαπιστευμένους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, να επιχειρήσουν να αναζητήσουν και να επαναφέρουν από τους σκληρούς δίσκους των εταιρικών υπολογιστών των πρώην εργαζομένων της,  τα διαγραμμένα από αυτούς αρχεία και να ταξινομήσουν τα αποτελέσματα στους αντίστοιχους φακέλους. Τα αρχεία αυτά περιελάμβαναν όχι μόνον έγγραφα της εταιρείας, αλλά και (προσωπικά) ηλεκτρονικά μηνύματα και επιστολές των πρώην εργαζομένων της , τις οποίες είχαν απευθύνει προς ανταγωνιστές της εταιρίας, προετοιμάζοντας την αποχώρησή τους.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η αλληλογραφία των πρώην εργαζομένων της εταιρίας  χαρακτηρίζεται ως  ΙΔΙΩΤΙΚΗ καθότι απέβλεπε στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων των εργαζομένων και ότι εμπίπτει στη σφαίρα των προσωπικών δεδομένων , παρά το γεγονός ότι συνδέεται έντονα με την επιχειρηματική δραστηριότητα της εργοδότριας εταιρίας.

Όμως η επαναφορά  των κρισίμων αρχείων από τους εταιρικούς υπολογιστές που αυτοί χρησιμοποιούσαν και η χρήση τους ενώπιον δικαστηρίου κρίθηκε  νόμιμη λόγω του ότι τα δικαιώματα της εργοδότριας εταιρίας  για δικαστική προστασία με σκοπό να προστατευτεί η επιχειρηματική ελευθερία της υπερέχουν των δικαιωμάτων της ιδιωτικής ζωής και προστασίας προσωπικών δεδομένων των πρώην εργαζομένων της.

Πηγή: https://goo.gl/pbXMlz

CategoryUncategorized
© 2016 Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων | Χρυσός οδηγός